MENU

Mirka Saarinen: "Merkityksellistä työtä onnellisen vanhuuden eteen"

Mirka Saarinen: "Merkityksellistä työtä onnellisen vanhuuden eteen"
GPTW-Vieraskynä. Seuranan perustaja Mirka Saarinen kirjoitti vieraskynän siitä kuinka laajan elämänkokemuksen omaavat Seuralaiset ovat merkittävä osa Seuranan menestystä.

”Kyllä te olette rohkeita, kun lähdette tutkimaan työpaikkanne hyvyyttä; olette kuitenkin naisvaltainen yritys, perinteisesti hoivapainotteinen ja alakin on huono ilmapiiriltään. Työntekijännekin ovat vielä eläkeikäisiä! Aika monta tekijää siis, jotka voivat vaikuttaa työtyytyväisyyteen ja ilmapiiriin negatiivisesti.” Näin yrittäjäkollegani vastasi minulle, kun kuuli haaveistani osallistua Great Place to Work –tutkimukseen.

Unelmani oli rakentaa upea aikuisille ja eläkeläisille sopiva työpaikka, jossa he saavat tehdä merkityksellistä työtä sydämestään: auttaa luomaan onnellista vanhuutta. Halusin luoda työpaikan, jossa työntekijöiden taitoihin luotetaan ja jossa heidän elämänkokemustaan arvostetaan. Lisäksi halusin ravistella hoiva-alaa: Olin nähnyt lähipiirini hoivakodeissa, miten nopeaa työntekijöiden vaihtuvuus on, miten huonoa johtaminen voi olla ja miten negatiivinen ilmapiiri vaikuttaa työntekijöiden motivaatioon. Mietin, että asiat voi varmasti tehdä toisinkin, vanhusten ehdoilla! Ja siitä ajatuksesta syntyi Seurana.

Meillä Seuranalla on varmasti Suomen vanhin työntekijöiden keski-ikä, 67 vuotta. Halusimme alusta alkaen palkata vain eläkeläisiä Seuralaisiksi, sillä heidän elämänkokemuksensa on aivan korvaamattoman tärkeää. Myös toimiston puolella arvostamme kokemusta, emmekä pelkää rekrytoida työelämässä jo pitkään olleita: viimeksi rekrytoimme 55-vuotiaan huippuosaajan. Rekrytoinneissa tärkeimmät kriteerimme ovatkin suuri sydän ja terve maalaisjärki, sekä halu tehdä merkityksellistä työtä onnellisen vanhuuden eteen. Haluamme tarjota vanhusasiakkaillemme vertaistuellisia ja kiireettömiä kohtaamisia, suuren sydämen ja laajan elämänkokemuksen omaavilta Seuralaisilta. Haluamme myös vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja siksi näytämmekin esimerkkiä työllistämällä ihania ikä-ihmisiä, jotka haluavat vielä pysyä työelämässä, tehdä merkityksellistä työtä, oppia uutta ja pysyä virkeänä.

seurana

Vanhusasiakkaamme ovat Seuralaisiimme erittäin tyytyväisiä, sillä tapaamisten myötä henkinen hyvinvointi kasvaa, toimintakyky paranee ja yksinäisyyden tunne vähenee. Olemme onnistuneet myös tuottamaan mielihyvää vanhusasiakkaidemme läheisille, jotka eivät esimerkiksi kiireiden tai välimatkojen vuoksi pysty näkemään omaisiaan niin usein kuin toivoisivat. Myös Seuralaisemme kokevat onnellisuutta saadessaan tehdä tärkeää työtä onnellisen vanhuuden eteen. Kaikki voittavat! Ja upeaa tässä kaikessa on vielä sekin, että pyörä pyörii hyvin itsenäisesti – mikromanageerausta ei todellakaan tarvita!

Vaikka haaveeni Great Place to Work –tutkimukseen osallistumisesta tyrmättiin, päätin silti kokeilla. Halusin tietää, kuinka hyvin työntekijämme oikeasti voivat. Hoiva-alan kauhuskenaariot eivät Seuranalla toteudu, sillä saimme tutkimuksesta loistavat tulokset. Seurana on tutkitusti hyvä työpaikka ja työntekijäkokemuksemme onkin huippuluokkaa. Olemme kaikki todella iloisia, että olemme voineet luoda täysin uuden toimialan, vanhusseurapalvelun, tehdä siitä yhteiskunnallisesti merkittävän, ja toteuttaa päivittäin missiotamme ”Onnellinen vanhuus” upeiden Seuralaistemme kanssa. Toteutimme unelmani yhdessä. Nyt vain suunta eteenpäin, kohti yhä useamman vanhuksen onnellisuutta!

”Aion elää vähintään 100-vuotiaaksi, joten minulla on vielä monta vuotta antoisia Seuralaisen tehtäviä edessäni”, sanoi Irja, yksi ihanista Seuralaisistamme, kun viimeksi tapasimme. Ihailen Irjan asennetta. Kiitos Irja ja kaikki muut Seuralaiset tärkeästä työstänne onnellisen vanhuuden eteen!

Kiitollisin ja onnellisin terveisin,
Mirka Seuranasta

mirka saarinen